Blog Details
22 dec

Duurzaamheid in de wijk Limrichterveld

Limbrichterveld is één van de 27 eerste wijken die meedoen aan een landelijke proef met het aardgasvrij maken van woningen. Die woningen kunnen worden aangesloten op het warmtenet van de Biomassa Energiecentrale, langs het spoor achter de wijk Hoogveld. “Huiseigenaren kiezen zelf hoe ze van het gas af willen. Dat kan ook door een warmtepomp aan te schaffen.” Om optimaal te profiteren van het warmtenet, moeten woningen goed zijn geïsoleerd.

“Besparen van energie is de eerste stap. Wat je bespaart hoef je niet meer op te wekken”, zegt wethouder Schmitz.  

In Limbrichterveld is er daarom voor gekozen het aardgasvrij maken te combineren met verduurzamen van de woningen. Daar is een ruime subsidieregeling voor.

Flatbewoners én buren Frans Weijgertse en Frans Schepers kregen afgelopen week als eerste het subsidiebedrag op hun rekening. Wethouder Kim Schmitz (duurzaamheid) reikte de cheques uit. Beiden hebben de hele woning geïsoleerd, HR++-glas laten zetten, het gas afgekoppeld en de kookplaat in de keuken vervangen voor een inductiekookplaat, want die is het zuinigst.

“Je weet dat er een moment komt dat dit moet gaan gebeuren”, zegt Weijgertse. “Ik doe dit ook voor de kinderen, die hebben straks profijt van een duurzame woning én schonere lucht.”

 

 

Om  de betrokkenheid van de inwoners van de wijk te vergroten zijn de leden van Scouting St. Jozef ingeschakeld. Zij zijn de afgelopen twee weekenden langs de woningen gegaan met een kleine duurzame attentie (een led-lamp en een waterbespaarkop voor de kraan).

Foto's: Gemeente Sittard- Geleen

< Ga terug