Blog Details
20 apr

Ook subsidie op warmtenet voor proeftuin

Goed nieuws voor de aardgasvrije wijk Limbrichterveld Noord. Vanaf nu worden ook de kosten voor de aansluiting op het warmtenet vergoed. Dat betekent een extra subsidie van 2500 euro.

Dat bedrag komt bovenop de ruime subsidie die al beschikbaar is voor isolatie (hr++-glas en spouwmuur) en energiebesparende maatregelen (inductiekookplaat). Deelnemers aan de proeftuin aardgasvrije wijk Limbrichterveld Noord kunnen nu maximaal 8000 euro aan subsidies aanvragen voor het verduurzamen van de woning. Naar verwachting worden particuliere woningen halverwege 2022 aangesloten op het warmtenet.

Voor de aansluiting op het warmtenet is een landelijke subsidie (ISDE warmtenet) beschikbaar. Daarvan was onduidelijk of die kon worden gebruikt door deelnemers aan een proeftuin, zoals in Limbrichterveld Noord. Een oplettende inwoner van de wijk wees daarop. Dankzij zijn alertheid en de inspanningen van de gemeente kan deze subsidie nu in elke ‘proeftuin aardgasvrije wijk’ in Nederland worden ingezet.

Proeftuin

In 2018 is gestart met het Programma Aardgasvrije Wijken van de rijksoverheid. In tientallen gemeenten wordt in verschillende wijken geëxperimenteerd met het aardgasvrij maken van woningen en andere gebouwen. In Limbrichterveld Noord gebeurt dat door de gebouwen aan te sluiten op Het Groene Net, een warmtenet dat wordt gevoed door de Biomassa Energiecentrale Sittard. Inmiddels is al een groot aantal gebouwen ‘van het gas af’.

ISDE-subsidie

Woningeigenaren in Limbrichterveld Noord die hun woning aardgasvrij willen maken en daarvoor meedoen aan de proeftuin krijgen subsidie voor het plaatsen van isolatie (spouwmuur, hr++-glas) en voor het nemen van energiebesparende maatregelen (inductiekookplaat). Daarvoor kunnen ze een vergoeding krijgen van maximaal 5500 euro uit de proeftuin. De bijdrage voor de aansluiting op het warmtenet, ter hoogte van 2500 euro, zou voor eigen rekening zijn, maar wordt nu vergoed door een landelijke subsidie.

Heeft u zich nog niet aangemeld voor de proeftuin? Als u zich aanmeldt vóór 21 mei, krijgt u 100 euro korting op de eerste warmtefactuur.

Heeft u vragen over de proeftuin? Neem dan contact op met lynn.burgers@sittard-geleen.nl Zij kan ook helpen bij het invullen van formulieren voor de proeftuin. Maak daarvoor een afspraak.

ISDE vanaf nu te combineren met gemeentelijke en provinciale subsidies - Programma Aardgasvrije Wijken

< Ga terug