Doe jij mee?

Er zijn verschillende mogelijkheden om een woning of gebouw aardgasvrij te maken. Verwarmen en douchen kan bijvoorbeeld door aansluiting op een warmtenet, via een warmtepomp of andere (elektrische) oplossing. Voor elektrisch koken is inductie de meest logische oplossing. Energiebesparing door te isoleren is altijd een goede actie. En zonnepanelen op het dak wekken bijvoorbeeld al een deel van de energie op die nodig is om te verwarmen, koken en douchen.

De Proeftuin Aardgasvrij Limbrichterveld Noord biedt deelnemers de mogelijkheid om de woning aan te sluiten op Het Groene Net of om de overgang zelf te regelen met een warmtepomp of een ander alternatief. In beide gevallen biedt de gemeente subsidiemogelijkheden. Deelname aan de proeftuin is niet verplicht, het is dus ook mogelijk om nu nog niets te doen. In dat geval zijn de voordelen die aan de collectieve aanpak zijn verbonden (waaronder de subsidie van de gemeente Sittard-Geleen) niet van toepassing.

Optie 1: Niet meedoen
Bewoners die ervoor kiezen om nu nog niet aardgasvrij te worden, maken geen gebruik van de subsidiemogelijkheden en voordelen van de proeftuin.

Optie 2: Meedoen via Het Groene Net
Deelnemers aan de proeftuin die kiezen voor Het Groene Net, worden aangesloten op het lokale warmtenet Het Groene Net. Stichting Dubbel Duurzaam regelt aan de hand van de uitkomsten van de gratis Transitiescan leveranciers voor HR++ glas en/of spouwmuurisolatie. Het Groene Net organiseert in een latere fase van de proeftuin ook het aanpassen van de meterkast en een inductiekookplaat en het vervangen van de gasaansluitingen.

Heeft u in 2019 al aangegeven mee te willen doen aan de proeftuin dan ontvangt u een leveringsovereenkomst van Het Groene Net voor uw aansluiting oo hun warmtenet. Vragen kunt u mailen naar info@hetgroenenet.nl

Nog niet opgegeven? Opgeven kan nog via aardgasvrij@sittard-geleen.nl en wij nemen contact met u op. 

Optie 3: Meedoen en overgang zelf organiseren
Deelnemers die de overgang zelf regelen, nemen op basis van de uitkomsten van de Transitiescan zelf de nodige voorbereidende (isolatie)maatregelen. Eventueel samen met zelf geselecteerde leveranciers. Het Groene Net speelt hierin géén rol. Stichting Dubbel Duurzaam is bereikbaar voor vragen en informatie over aanvullende regionale en landelijke subsidies en duurzaamheidsleningen.

Kiest u ervoor uw woning nog niet aardgasvrij te maken, maar wilt u wel al isoleren of bijvoorbeeld zonnepanelen plaatsen? Ook daarvoor zijn momenteel landelijke en regionale subsidies en leningen beschikbaar.


Meer weten: Kosten indicatie | Subsidie aanvragen