Opties

Er zijn verschillende mogelijkheden om een woning of gebouw aardgasvrij te maken. Verwarmen en douchen kan bijvoorbeeld door aansluiting op een warmtenet, via een warmtepomp of andere (elektrische) oplossing. Voor elektrisch koken is inductie de meest logische oplossing. Energiebesparing door te isoleren is altijd een goede actie. En zonnepanelen op het dak wekken bijvoorbeeld al een deel van de energie op die nodig is om te verwarmen, koken en douchen.

De Proeftuin Aardgasvrij Limbrichterveld Noord biedt deelnemers de mogelijkheid om de woning aan te sluiten op Het Groene Net of om de overgang zelf te regelen met een warmtepomp of een ander alternatief. In beide gevallen biedt de gemeente subsidiemogelijkheden. Deelname aan de proeftuin is niet verplicht, het is dus ook mogelijk om nu nog niets te doen. In dat geval zijn de voordelen die aan de collectieve aanpak zijn verbonden (waaronder de subsidie van de gemeente Sittard-Geleen) niet van toepassing.

Kiest u ervoor uw woning nog niet aardgasvrij te maken, maar wilt u wel al isoleren of bijvoorbeeld zonnepanelen plaatsen? Ook daarvoor zijn momenteel landelijke en regionale subsidies en leningen beschikbaar.