Warmtescan actie

 

WILT U GELD BESPAREN? LAAT WARMTE DAN NIET ONTSNAPPEN!

Bent u huiseigenaar van een woning in Limbrichterveld Noord en wilt u besparen? Laat dan gratis een warmtescan van uw woning maken. Met een speciale warmte camera brengen we binnen een half uur in beeld waar warmte uit uw woning ontsnapt. U kunt zelf meekijken en krijgt achteraf een overzicht per e-mail. Dit gratis overzicht geeft u een eerste indruk.

DE WARMTESCAN

Laat u deze warmtescan uitvoeren? Samen met u wordt met een warmte camera uw woning gescand. Deze scan geeft een eerste beeld van de aanwezige warmte in uw woning. Gemeente Sittard-Geleen mailt u de gemaakte beelden. Omdat deze beelden een eerste indruk geven, kunnen er geen rechten worden ontleend aan de uitgevoerde scan. U kunt op basis van deze eerste indruk besluiten om een professioneel bedrijf in te huren. De meetresultaten zullen niet voor andere doeleinden worden gebruikt.

WILT U EEN WARMTESCAN LATEN UITVOEREN?
Mail vóór 17 maart 2021 “Ik wil me aanmelden voor een gratis warmtescan” naar aardgasvrij@sittard-geleen.nl. Vermeld in deze mail uw naam, adres en telefoonnummer. Wij nemen dan contact met u op om een afspraak te maken.

MEER WETEN?

Wilt u informatie over deze warmtescan actie of mogelijkheden om aardgasvrij te wonen? Dan staan wij vanuit de proeftuin Limbrichterveld Noord met plezier voor u klaar. Neem contact op met Lynn Burgers via 06 34 20 55 31 / lynn.burgers@sittard-geleen.nl.

 


Tips

Tocht

Voorkom tocht bij uw voordeur, kozijnen, de meterkast, kruipluik en leidingdoorvoeren door middel van kierdichting. Ramen of deuren die kieren vertonen kunnen eenvoudig afgedicht worden met tocht strips. Door de doorvoer van de leidingen in de meterkast af te dichten, kan ook het warmteverlies van of naar de kruipruimte beperkt worden. Vertoont de brievenbusopening koude tocht? Reduceer dit door het plaatsen van een passende brievenbusborstel.

Isolatie

Het isoleren van verwarmingsleidingen in niet verwarmde ruimtes (bijvoorbeeld de kruipruimte) is een goedkope oplossing om warmteverlies tegen te gaan. Leidingisolatie, te verkrijgen bij de lokale bouwmarkt, verdient zich vaak al binnen één jaar terug en is eenvoudig zelf aan te brengen.

Schone lucht in uw woning

Uw woning goed isoleren is belangrijk, maar het is ook belangrijk dat er tegelijkertijd schone lucht uw woning kan komen en ‘vuile’ lucht naar buiten kan. Voor uw gezondheid is het daarom van belang dat u de woning voldoende ventileert, zonder dat dit gepaard gaat met veel warmte- en/of koude verlies.

Glasisolatie

Ook via slecht isolerende ramen en kozijnen gaat veel warmte verloren. Hoog rendement glas (HR++) of zelfs triple glas (HR+++) isoleert vele malen beter dan enkel of verouderd dubbel glas. Vooral in de verblijfsruimten (de ruimten die vaak verwarmd worden), wordt het geadviseerd om HR++(+) glas te plaatsen. Denk bij het vervangen van ramen ook aan de kozijnen. Ga voor isolerende kozijnen met een isolatiekern (luchtkamer of harde isolatielaag). U hoeft daarvoor niet persé voor kunststof kozijnen te gaan: er zijn ook diverse houtsoorten die goed isoleren. De isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt in de “U-waarde”. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie.

Vloerisolatie

Een geïsoleerde vloer zorgt voor minder energiekosten én warme voeten. Een vloer kan aan de onderzijde geïsoleerd worden. Vaak wordt er dan isolatie aangebracht aan de bovenkant van de kruipruimte. Is uw kruipruimte lager dan 35 cm, kan deze niet uitgraven worden of is er geen ingang en kan deze niet gemaakt worden? Dan kunt u de bodem van de kruipruimte isoleren. De voordelen van bodemisolatie zijn minder dan vloerisolatie via de kruipruimte/de onderkant van de vloer (uitgaande van dezelfde isolatiewaarde). Isolatie aan de bovenzijde van de vloer is ook mogelijk. Deze optie is interessant als u géén kruipruimte heeft en/of de bestaande afwerkvloer wilt vervangen. Houd er rekening mee dat de vloer iets naar boven komt. Dit heeft gevolgen voor de plinten, deuren en drempels in huis.

Dakisolatie

De warmte (en koude in de zomermaanden) in uw woning kan verloren gaan via het dak, de ramen, de muren, de vloer en niet te vergeten ook door kieren. Door goed te isoleren, kunt u dit warmteverlies tegengaan en uw energierekening verlagen. Want: energie besparen is goedkoper dan energie kopen! Goede isolatie is ook belangrijk voor een aangenaam wooncomfort in huis én is vaak de eerste stap naar een energiezuinige en duurzame woning.